Program

Po 26. 11.

MarZ, Zuzana Dumková

19:00
Událost na Facebooku
Srdečně vás zveme na jedinečný večer, na němž proběhne první a již dlouho krystalizující hudební setkání dvou spřízněných písničkářek a kytaristek Zuzany Dumkové a Markéty Zdeňkové. Zuzana vystoupí sólově, Markéta se svou kapelou MarZ a velmi pravděpodobně dojde i k propojení jejich vesmírů.

Zuzana Dumková

zpěvačka, kytaristka, skladatelka a textařka. Pochází z muzikantsko-kantorské rodiny. Po prastrýci Janu Fadrhonsovi a otci Janu Dumkovi zde představuje již třetí generaci skladatelů. Na tuzemské hudební scéně působí od počátku 90.let. Její projev vykrystalizoval od folkové tvorby přes fúze rocku, jazzu i world music a scénické hudby až k současné podobě, kterou nelze jednoznačně žánrově zařadit. Charakterizuje ji dynamická doprovodná kytara, citlivý zpěv a originální rozvíjení hudebních nápadů. Její debutové album Balance bylo nominováno na žánrovou cenu Anděl 2007. Nedávno vydaným a dlouho očekávaným konceptuálním albem Kompas sympaticky provokuje a nutí posluchače k uvnitřnění. V roce 2017 získala první cenu Tais Awards v kategorii Zpěvačka roku.

ukázky

https://www.youtube.com/watch?time_continue=38&v=nVwBf1BquHI
https://www.youtube.com/watch?v=rZbGqOeO9LU

MarZ

MarZ je boj římského boha Marta, který svádíme každý sám se sebou, syrovost i naděje březnového rána, pohled do kosmu.
Prozaičtěji řečeno, MarZ je tvorba Markéty Zdeňkové, mladé zpěvačky a kytaristky, jejíž písně nabízí širokou škálu témat od sousedských starostí s řezníkem přes temné babiččino dědictví až po meditativní plavbu Ves Mírem.
Jádro kapely tvoří spolu s Markétou Štěpán Janoušek, který rychlostí blesku přepíná mezi jednotlivými svými funkcemi – trombónistou, zpěvákem, cajonistou a vládcem (decentních) počítačových efektů. V červnu 2017 pokřtilo duo své debutové CD s názvem Na rozcestí, vydané u labelu Amplión records.
Rozšířená sestava vznikla fúzí se spřízněnou kapelou Divnotaj, jejímž zakladatelem je kytarista a písničkář Dalibor Hrubeš. První společný koncert se odehrál v dubnu 2018 v Café V lese. Dalšími hráči jsou Miloš Klápště na baskytaru a Jakub Šindler na bicí.

ukázky:
Beru si zpátky svoji sílu, Vila Štvanice, 6. 6. 2018
https://www.youtube.com/watch?v=yF2sNDGY0Uc

Doma, Café V lese, 10. 4. 2018
https://www.youtube.com/watch?v=oKXvLfv_iSQ

AUTOR PLAKÁTU: Tom Zahrádka

Odkazy

http://www.zuzanadumkova.cz/
www.marzband.cz
https://www.facebook.com/marzband.cz/